Proširene vene na nogama mnogim ženama stvaraju veliki problem naročito tokom toplijih meseci jer postaju veoma vidljive kada se obuče kraća haljina ili suknja. Ali kao što se uz pomoć korektora mogu sakriti podočnjaci, ožiljci i slični problemi na licu isto tako se mogu uz pomoć šminke prekriti i proširene vene na nogama.

 vene
Ako imate proširene vene na nogama trebalo bi pre svega da potražite medicinsku pomoć. Do tada ih prekrijte sledećim beauty preparatima:

  • Body makeup
  • Losion za samopotamnjivanje
  • Vodootporni korektor
  • Airbrush leg sprej

1.Body makeup

body makeup za prosirene vene na nogama
Body makeup je u stvari šminka za telo, bilo koji proizvod koji nije namenjen licu već je dizajniran za ruke, noge, grudi, stopala. Ovde se konkretno radi o losionima i puderima za telo. Pronađite puder za telo koji po nijansi odgovara vašem tenu i nanesite ga sunđerom za šminkanje ili prstima duž nogu. Zadržite se i malo ga više razmažite tamo gde su vene vidljivije poput butine, podkolenice i slično. Ravnomerno nanesite puder, a zatim sačekajte da se dobro osuši. Na kraju ako je potrebno fiksirajte ga puderom u prahu i to je to.

2.Proširene vene na nogama prekrijte losionom za samopotamnjivanje

 samopotamnjivanje
Uzmite malu količinu losiona za samopotamnjivanje i prstima ga razmažite po nogama. Nežno trljajte dok se sav losion potpuno ne pomeša sa kožom i dok ga koža ne upije. Sačekajte da se sve dobro osuši i stegne. Ruke dobro operite. Birajte losion sa srednje preplanulom bojom koja odgovara boji vaše kože tako da izgled vaših nogu deluje što prirodnije. Ovu kremu ili losion je poželjno koristiti dva puta nedeljno za potrebe prekrivanja proširenih vena na nogama.

3.Vodootporni korektor

 vodootporni korektor
Za nanošenje vodootpornog korektora biće vam potrebna tanka četkica za šminkanje očiju koja može da se ubaci u bočicu sa korektorom. Takođe je bitno da izaberete korektor koji je po nijansi malo svetliji od šminke za telo. Korektor nanosite u tankim linijama tamo gde su vene vidljive. Uverite se na kraju da se korektor dobro stopio sa kožom i zato ga uz pomoć sunđera za šminkanje ili prstima lagano utapkajte u kožu tako da uopšte ne vidite proširene vene.

4.Aerosol Leg sprej

 airbrush legs prosirene vene na nogama
Na tržištu postoji dosta gelova i sprejova za proširene vene. Međutim, ukoliko vam vene nisu toliko vidljive onda umesto da ih prekrijete šminkom možete iskoristiti aerosol sprej za noge. Prvo ga isprskajte na područjima gde se nalaze vene, a zatim ga nežno prstima praveći krugove razmazujte kako bi ga koža upila.Ostavite da se dobro osuši pa se tek onda oblačite.

Treba reći da se poslednjih godina sve više mlađih muškaraca i žena javlja sa problemom proširenih vena na nogama. Takođe istraživanja pokazuju da su žene sklone javljanju ovog problema. To može biti i posledica uticaja ženskih hormona. Uzroci koji dovode do stvaranja proširenih vena na nogama su : previše sedenja, previše stajanja, loša ishrana, pušenje, kontraceptivne pilule, previše izlaganja toploti ( solarijum, sunčanje), hronični zatvor. To su navike na koje se može uticati i koje se mogu vremenom promeniti.

 prosirene vene na nogama

Međutim, postoje i drugi uzroci na koje ne možemo da utičemo, a koji takođe stvaraju proširene vene na nogama. To su nasledni faktor ili genetska predispozicija, ravna stopala, ženski hormoni, trudnoća, starenje, oslabljeni venski zalisci.

Veoma je važno da na vreme reagujete ako primetite određene simptome kako problem ne bi postao previše ozbiljan. Obratite pažnju na sledeće simptome koji se obično dele u četiri kategorije. Prva kategorija podrazumeva da vene postaju vidljive ispod kože. Druga da počinje da se oseća težina i nadutost odnosno otečenost nogu. Treći stadijum podrazumeva da vene ispod kože počinju da debljaju i da imaju debljinu oko jednog prsta. Takođe tada se javljaju bolovi, grčevi kao i trnjenje i nadutost nogu.

prosirene vene na nogama

Četvrti stadijum je već poodmakli i u njemu loša cirkulacija dovodi do promene okolnih tkiva koja propadaju, a koža počinje da svrbi, da se ljušti, menja boju, da se istanji pri čemu se stvaraju rane ili da se deblja.

U svakom slučaju proširene vene na nogama treba na vreme uočiti i pravilno lečiti jer one nisu samo estetski već i veliki zdravstveni problem.