Filmovi koji su bazirani na istorijskim činjenicama nisu u potpunosti istorijski tačni. Međutim to ne znači da nisu vredni pažnje. Naprotiv, treba ih pogledati. Pružiće nam možda neke informacije koje nismo znali i podstaći nas da istražujemo i više saznamo o tim događajima koji se spominju u filmu.

1.    Forest Gump

Forest Gump
Legendarni film snimljen 1994 godine sa sjajnim Tom Hanksom u glavnoj ulozi. Film prati čoveka sa niskom inteligencijom koji je u posebnom razdoblju američke istorije uspeo u životu. Od ranog detinjstva Forest Gump prisustvuje događajima koji su bitni u istoriji Amerike. Postaje nosilac medalje za hrabrost, ratni heroj, popularni univerzitetski igrač fudbala i borac za završetak rata u Vijetnamu. On ne postavlja mnogo pitanja, slepo prati pravila i ostvario je američki san. Sa druge strane njegova simpatija Dženi se glasno borila protiv američkog sistema i zato ona nije imala nikakve šanse za uspeh.

2.    Pearl Harbor

Pearl Harbor
Američki ratni film snimljen 2001 godine sa sjajnom trojkom koju čine Ben Affleck, Josh Hartnett i Kate Beckinsale. Film govori o Drugom svetskom ratu i događajima vezanim za napad na Pearl Harbor. Pored akcija film je pun i romantičnih scena.

3.    Pijanista ( The Pianist)

Pijanista ( The Pianist)
Film je baziran na istinitoj priči o brilijantnom poljskom pijanisti i kompozitoru čiju blistavu karijeru prekida Drugi svetski rat. Režiser je Roman Polanski , a glavnu ulogu maestralno  je odigrao Adrien Brody koji je za tu ulogu dobio Oskara. Film je dug i težak za gledanje, ali je zapanjujući sam po sebi.

4.    Marie Antoinette

 Marie Antoinette
Film ima više ekranizacija, a poslednja verzija  je snimljena 2006 godine u režiji Sofie Coppola i sa Kristen Dunst u glavnoj ulozi. Film govori o istoimenoj kraljici koja sa 14 godina dolazi u Francusku da bi se udala za budućeg kralja Luja XVI. Prati njen dvorski život i pad i to odrubljivanjem glave za vreme Francuske revolucije.

5.    Vojvotkinja (The Duchess)

Vojvotkinja (The Duchess)
Predivna Keira Knightly u ulozi svojeglave engleske aristokratkinje iz 18 veka koja stupa u ugovoreni brak sa vojvodom od Devonshiera. Film je zasnovan na životu Georgiane Cavedish koja je bila pretkinja princeze Diane.

6.    Robin Hood

Robin Hood
Radi se o verziji iz 2010 godine sa Russell Crowe u ulozi Robina Huda. Svi znamo  da je Robin Hud bio pobunjenik koji je otimao od bogatih i davao sirotinji. Živeo je u srednjevekovnoj Engleskoj oko Šervudske šume i više je mitska nego istorijska ličnost.

7.    Kraljev govor

Kraljev govor
Britanski istorijski film snimljen 2010 godine sa Colin Firthom u glavnoj ulozi. Radnja filma je smeštena pred Drugi svetski rat i govori o govornoj mani mucanja budućeg kralja  Džordža VI i alternativnim metodama koje su korišćene da bi se on izlečio. Film nećemo prepričavati već preporučujemo da ga sami odgledate i uživate u čarima glavnog glumca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име