Ako posmatramo najnovije trendove za 2021 godinu možemo slobodno reći da je crvena proglašena za boju kose 2021 godine, a među frizurama su najpopularnije one koje imaju šiške u obliku zavesa.

Ovakve šiške su poznate još i kao zavesa šiške ili zavesice i imaju dugu istoriju. Prvi put je o njima počelo da se govori 50 – tih godina kada se na filmskom platnu pojavila prelepa francuska glumica Brigitte Bardot. Ona je tada postala idol mladima i diktirala je trendove. Bila je prepoznatljiva po svojoj prelepoj dugoj plavoj kosi i dužim šiškama koje su bile podeljene po sredini i vizuelno su podsećale na zavese. Tokom 60 – tih su sve mlade žene želele da imaju Bardot frizuru koja je podrazumevala duže, stepenaste pramenove, volumen na temenu glave i zavesice. Ova frizura je bila simbol revolucije i oslobađanja od svih stega. Žena je konačno mogla da pokaže svoju ekstravagantnu i senzualnu stranu. Ludilo za zavesicama se nastavilo i tokom 70 – tih. Postale su veoma popularne i u Americi. Tamo ih je opet na svoj originalan način nosila Farrah Fawcett.

Međutim, već krajem 70 – tih se u francuskoj pojavljuje Jane Birkin koja donosi novi trend, tupo sečene tanke šiške koje podsećaju na rese. Ove takozvane Birkin rese su podsećale na Bardot zavesice, bile su duže, pomalo neuredne i mogle su se podeliti po sredini čela.
Frizeri smatraju da su zavesice koje su poslednjih godina ponovo u modi negde između Bardot i Birkin stila. Koji će stil biti dominantniji na nekoj frizuri zavisi od oblika lica kao i od ukusa samih žena.

Pun je instagram kako poznatih tako i običnih žena koje nose zavesice. Alexa Chung često bira stilove koji se kreću od tipično Birkin do tipično Bardot šiški. Pokojna Amy Winehouse je nosila Bardot frizuru i to kako košnicu frizuru tako i šiške u obliku zavesa. Jennifer Lopez je pre nekoliko meseci isprobala stil 70 – tih takozvani čupavac ili duža shag frizura sa zavesicama. Hilary Duff nosi dugu kosu sa zavesicama i pramenovima koji prate i uokviruju lice.

Dobra strana zavesica jeste što ih možete nositi uz skoro sve frizure. Jednostavne su za održavanje i samim tim su dobra opcija za ovaj period kada se frizerski saloni s’vremena na vreme zatvaraju zbog korone. Nije im potrebno stalno kraćenje i oblikovanje kao što je slučaj kod gustih, mikro ( baby) ili bočnih šiški. Ako izrastu i budu duže možete ih ukrotiti šnalom koje su takođe u trendu. Zavesice su veoma svestrane pa se samim tim mogu prilagoditi svakom obliku lica. One prate i uokviruju lice i mogu se oblikovati tako da istaknu njegove prednosti ili sakriju nedostatke. Odgovaraju i svakom tipu kose, a posebno se preporučuju ženama sa gustom kosom.

Zato ako ste spremni da svojoj frizuri i celokupnom izgledu dodate zabavne retro vibracije onda izaberite šiške u obliku zavesa.