Narandžinu koru ili celulit ima skoro svaka žena. Mnoge od njih misle da ga se ne mogu osloboditi. Međutim vreme je da objavite rat celulitu i da u toj borbi budete istrajni i uporni.  Predlažemo Vam da pogledate šta je celulit, kako nastaje i na koji način ga možete izbeći.

1.    Šta je celulit?
Celulit predstavlja gomilanje masnih naslaga i toksina ispod kože. Najčešće se javlja na butinama, listovima, stomaku, donjem delu leđa, ali se u poznim godinama može pojaviti na nadlakticama i vratu.
Javlja se i kod muškaraca i kod žena, ali je kod žena vidljiviji jer im je koža tanja i imaju drugačije masno i vezivno tkivo.

2.    Ko dobija celulit?
Celulit mogu da imaju i muškarci i žene, ali su žene primarne žrtve celulita. Od celulita pati čak 80% žena starijih od 18 godina. Imaju ga debeli, ali i mršavi nisu zaštićeni. Ako ga nemate kao tinejdžeri možete ga dobiti u toku ili nakon trudnoće.

3.    Kako ga dobijamo?
Najčešći faktor nastanka celulita je nasledni. To je nešto što ne možemo birati, ali možemo kontrolisati. Nezdrava ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti takođe dovode do nastanka  celulita.
Ako unosimo malo tečnosti u organizam onda ne možemo da ga isperemo od toksina. Taj toksin se taloži ispod kože i stvara celulit.
Pušenje, stres i tesna odeća su takođe faktori koji dovode do stvaranja celulita. Celulit je tu da nam kaže da nešto nije u redu sa našim načinom života.

4.    Šta da jedemo?
Prelazak na zdravu hranu je prva stvar koju treba da preduzmete u borbi protiv celulita. Ne gladujte. Otarasite se brze hrane i izbalansirajte ishranu između proteina, ugljenih hidrata, masti i povrća.
Poželjno je jesti:
–    povrće: spanać, krompir, šargarepu, krastavac, luk.
–    ugljene hidrate: pasulj, grašak, mahuna.
–    proteine: pileće belo meso, riba.
–    masti: maslinovo ulje, makadamia ulje.

5.    Kako da se vežba?
Poželjne su sve vežbe koje jačaju noge, zadnjicu i stomak, a tope masti. Budite oprezni jer neke dijete u kombinaciji sa vežbama mogu da još više dovedu do pojave celulita.
Vežbe koje jačaju srce i mišiće su veoma korisne u borbi protiv celulita jer povećavaju cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam. Na taj način je Vaš organizam u dobroj formi i može lako da se bori sa celulitom.

6.    Ne verujte svim anticelulit preparatima
Masaža i anticelulit kreme nisu trajno rešenje. Liposukcija samo topi masti. Treba imati na umu da neki tretmani mogu samo da poboljšaju neki deo tela, ali ne mogu da Vas izleče od celulita.
Ne postoji brzo rešenje celulita. Potrebno je otkriti uzrok nastanka celulita i suprostaviti mu se na adekvatan način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име