Najistočnija i najmanja država smeštena uz planinski lanac Atlas,zemlja gostoljubivog i ponositog naroda. Gotovo 40 % teritorije čini magična pustinja Sahara, ostatak unutrašnjosti Tunisa čini plodna zemlja sa pristupačnim putevima ka moru. <!–more–>Ova dva faktora su igrala značajnu ulogu u istoriji, prilikom stvaranja slavnog feničanskog grada Kartagine, i kasnije kada je Tunis postao žitnica rimskog carstva. Ime Tunis, po nekim tumačenjima, dolazi od berberske reči ,,prenoćiti”.

Prestonica Tunisa je grad Tunis, smešten je oko jezera Tunis, novim delom grada izlazi na zaliv Tunis.

Stanovništvo čini oko 99% muslimana, a ostalo su hrišćani. Jezik koji se govori je arapski i francuski, a u turističkim mestima može se čuti i engleski, nemački i italijanski. Tunis ima blagu klimu, maksimalne temperature u avgustu su oko 30 celzijusa, a temperatura mora od juna do novembra je oko 22 celzijusa. Hrana je veoma raznovrsna i ukusna , voda je bakteriološki ispravna ali se preporučuje korišćenje flaširane vode.

Danas značajna turistička destinacija, Tunis može da se pohvali sa oko 6 miliona turista godišnje koji posećuju poznata letovališta – Sousse, Hammamet, Port El Kataoui, Đerba,Monastir..

Sousse – nalazi se na 140 km južno od grada Tunisa, a na istočnoj obali Tunisa. Svojim mediteranskim šarmom osvaja na prvi pogled. Istorijska i moderna prestonica Sousse je i univerzitetski grad, administrativni centar, tkački centar, glavna ribarska luka i značajan proizvođač maslinovog ulja.

Arhitektura tunisa

Ono što karakteriše ovaj grad jeste kvalitetna ponuda smeštajnih kapaciteta, duge peščane plaže,mogućnost bavljenja sportskim aktivnostima i festivalske svečanosti.Grad pruža mogućnost šopinga na bezbrojnim tezgama i u mnogobrojnim zanatskim prodavnicama. Najviše pažnje u gradu svakako privlači Stara Medina, kula Khalet al Fata i Gradski muzej sa mnogim iskopinama.

Port El Kantaoui – nalazi se na oko 4 km od Soussa. Predstavlja prvi i daleko najveći gradjeni turistički centar, sa mnogobrojnim restoranima, buticima, kafeima… Građen je po uzoru na francusku rivijeru kao i seoce Sidi bou Said nadomak grada Tunisa. Ovde možete pronaći luksuzne hotele u arapskom, turskom i andaluzijskom stilu. Grad predstavlja pravu Meku za ljubitelje golfa. Grad ima sopstvenu marinu sa kapacitetom od 300 jahti i tu leti možete videti jahte poznatih iz svetskog jet – set -a. U zoni Port El Kantaoui – ja postoji i Hanibalov park, Baby ZOO I Aqua park.

Hammamet – sa 30-tak kilometara predivne plaže predstavlja sinonim za odmor, kupanje i sportove na vodi. Popularno ga zovu tunižanski San Trope. Raspolaže svim potrebnim komponentama za odmor koji ćete pamtiti. Građevine su u tipičnom tunižanskom stilu koji je veran tradiciji i čini sva zdanja reprezentativnim. Yasmin hammamet,nalazi se južno od centra Hammameta, na udaljenosti od oko 10 kilometara, poslednja je izgrađena turistička zona u Tunisu,a samim tim i najmodernija i najkvalitetnija. Poznata je po zabavnom parku Carthage land i Medini Mediteraneo, kao i po mondenskoj marini Yasmin.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име