Slede zanimljive činjenice o venčanjima koje će vas možda iznenaditi ili naterati da drugačije gledate na ovaj veoma bitan događaj u životu ljudi.

 zanimljive cinjenice o vencanjima
Zašto se baca bidermajer, zašto se prsten nosi na levoj ruci, zašto ovo zašto ono. Mnogo je pitanja, a da li znate odgovore na njih. Ako ne znate onda je vreme da saznate zanimljive činjenice o venčanjima. Verovatno pretpostavljate da se običaji vezani za venčanja razlikuju od naroda do naroda i da se uglavnom naslanjaju na neka drevna verovanja i sujeverja. Mada ima i onih običaja koji su isti kod svih naroda. Istraživali smo za vas i pronašli zanimljive činjenice o venčanjima za koje verovatno niste znali. Pogledajte o čemu je reč.

1.Zanimljive činjenice o venčanjima – Veo štiti od zlih duhova

 zanimljive cinjenice o vencanjima veo
Gde je venčanica tu je i veo jedno bez drugog se ne mogu zamisliti. A da li znate zašto svaka venčanica ima veo i zašto je on obavezan na venčanjima? Zato što veo štiti i čuva nevinost mlade i tera zle duhove. U davna vremena se smatralo da su mlade neveste podložne omađijanju,pa su rođaci pokušavali da ih sakriju od zlih duhova koji bi možda želeli da osujete njenu sreću. Rimljani su na primer koristili veo u boji plamena verujući da će to uplašiti sve duhove

.
2.Bidermajer se baca da se ne bi cepala venčanica

 bidermajer
Svi znamo da devojka koja uhvati bidermajer na venčanju se sledeća udaje. Međutim, da li ste znali da su nekada slobodne devojke jurile mladu da bi joj iscepale deo venčanice jer je im je to donosilo sreću. Međutim, vremenom se shvatilo da su venčanice skupe da bi se cepale i zato je osmišljen bidermajer.

3.Zanimljive činjenice o venčanjima – Mlada stoji sa leve strane

 mlada je levo
Nekada davno je među muškarcima postojala uobičajena praksa da otmu ženu kako bi ona postala njihova nevesta. Ovakvi običaji se mogu još uvek naći u nekim kulturama u Africi i Centralnoj Aziji. Danas se ovaj običaj sveo na način stajanja mlade i mladoženje na ceremoniji venčanja. Naime, mladoženja stoji na desnoj strani iz jednog jedinog razloga, a to je da mu desna ruka bude slobodna, kako bi mogao da izvuče mač i zaštiti mladu, ako neko pokuša da je otme.

4.Prve burme pronađene su u starom Egiptu

 zanimljive cinjenice o vencanjima burme
Za egipatske faraone je prsten predstavljao večnost jer krug nema ni početak ni kraj. Takođe, odražava oblik Sunca i Meseca koje su strari Egipćani obožavali. Verovali su da domali prst ( prstenjak) ili četvrti prst na levoj ruci sadrži „venu ljubavi“ koja vodi direktno do srca. Tako je nastala tradicija stavljanja prstenja zaljubljenima da bi bili odani jedno drugom. Kasnije su tu tradiciju usvojili Grci i Rimljani.

5.Kraljica Viktorija je započela tradiciju nošenja bele venčanice

 kraljica Viktorija
Tada je bela boja predstavljala simbol bogatstva. Ako mlada nosi belu venčanicu znači da ima imućne roditelje koji joj to mogu priuštiti. Druge žene su nosile svetle ili šarene haljine na svojim venčanjima. To su obično bile haljine koje su se nosile u svim svečanim prilikama.Kraljica Viktorija je tražila da na njenom venčanju niko osim nje i deveruša ne nosi belo.

6.Zanimljive činjenice o venčanjima – Pogača umesto svadbene torte

 zanimljive cinjenice o vencanjima torta
Stari Rimljani su ceremoniju venčanja završavali običajem kada su pogaču u obliku kolača mrvili po glavi mlade da bi joj to donelo sreću i plodnost. Zatim bi mladenci zajedno pojeli kolač. To se smatralo jednim od njihovih prvih ujedinjenih aktivnosti kao muža i žene. Gosti bi potom pojeli preostale mrvice. Smatra se da je svadbarska torta ovu pogaču zamenila u 17. veku.

7.Vezivanje ruku mladenaca je keltska tradicija

 vezivanje ruku
Ova ceremonija podrazumeva spajanje parova u brak vezivanjem tkanine ili trake oko njihovih ruku. Iako je to bila prva drevna keltska praksa koja datira iz srednjeg veka običaj je i danas zadržan kod mnogih naroda.

8.Zanimljive činjenice o venčanjima – Za kuma je nekada biran najbolji borac

 zanimljive cinjenice o vencanjima kum
Ova tradicija se nadovezuje na predhodne dve. Prve, kada mladoženja krade mladu i druge, kada stoji sa desne strane da bi je zaštitio. A da bi mu pomogao u toj misiji zaštite, izabrao bi najboljeg borca kao kuma koji bi čuvao i njega i mladu tokom ceremonije venčanja.

9.Deveruše su nosile istu boju haljine kao i mlada

 deveruse
U starom Rimu, ali i u Kini je postojao običaj da mlada ode na daleki put u grad svog mladoženje. Time je u stvari postajala laka meta raznim razbojnicima. Zato su se i deveruše oblačile baš kao i mlada da bi se zavarao trag i da bi se nevesta zaštitila.
Ovaj običaj je vremenom dopunjavan tako da su nekada na venčanjima bila 10 svedoka obučenih u iste boje. Kraljica Viktorija je imala 12 deveruša i sve su nosile bele haljine koje su bile u skladu sa njenom belom satenskom venčanicom.

10.Zanimljive činjenice o venčanjima – Nešto staro, nešto novo, nešto pozamljeno i nešto plavo

 engleska rima
Nešto staro, nešto novo, nešto pozamljeno, nešto plavo i šest penija u tvojoj cipeli je u stvari rima iz tradicionalne svadbarske pesme iz viktorijanskog perioda. Opisuje predmete koji će mladoj doneti sreću na dan venčanja i u braku. Kažu da je nešto plavo znak čistoće i vernosti, nešto novo unosi optimizam za budućnost para, pozamljena stvar pozamljuje i donosi sreću i nešto staro štiti svaku buduću bebu.