Zatvor ili tvrda stolica je problem sa kojim se suočava svaka sedma osoba na svetu kao i svako treće dete. Takođe, istraživanja pokazuju da žene imaju češće zatvor ili tvrdu stolicu nego muškarci što se povezuje sa sporijim kretanjem hrane kroz creva žena kao i sa uticajem ženskih hormona na digestivni trakt.

zatvor ili tvrda stolica
Lekari upotrebljavaju stručne izraze kao što su konstipacija ili opstipacija dok se u običnom govoru često čuju termini „lenja stolica“, „tvrda stolica“, „ loša probava“ i „ zatvor“. Kako god da ga nazovete ovaj problem je izuzetno neprijatan i treba ga na adekvatan način lečiti ili držati pod kontrolom.

Šta je opstipacija?

Opstipacija je stanje koje podrazumeva poremećaj u pražnjenju creva. Zbog poremećaja u funkcionisanju creva se prazne sa dugim pauzama. Stolica je veoma tvrda i suva, a količina obično mala. Ritam pražnjenja creva se razlikuje od osobe do osobe. Normalno je da se jave 1 – 2 stolice u toku 24 časa, a i redovno pražnjenje svaki drugi dan može biti normalna pojava. Manje od tri stolice nedeljno obično se smatra ređom stolicom.Broj stolica u toku dana zavisi od vrste i količine uzete hrane, načina ishrane, fizičke aktivnosti. Zatvor ili tvrda stolica su često praćene i drugim tegobama kao što su bolovi u stomaku, nadutost trbuha, gasovi i osećaj nepotpunog pražnjenja.

 zdrava hrana
Opstipacija odnosno zatvor ili tvrda stolica se češće javlja kod starijih osoba jer sa godinama snaga glatkih mišića creva opada, a i stariji češće uzimaju lekove koji kao nuspojavu imaju opstipaciju. Promena životnog stila i ukoliko je potrebno dodatne terapije kod njih su izuzetno važni da ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija.

Zatvor ili tvrda stolica – Domaći tretmani

 zatvor ili tvrda stolica setnja

  • Jedite hranu bogatu vlaknima: Vlakna čine stolicu obimnijom i mekšom pa samim tim ona lakše prolazi kroz creva. To su namirnice poput žitarica, pirinča, pasulja, povrća, svežeg ili sušenog voća. Suve šljive i mekinje su isprobani i pravi lekovi protiv zatvora.
  • Ostanite hidrirani: Voda je takođe važna za sprečavanje zatvora. Pokušajte da popijete najmanje 8 čaša vode dnevno.
  •  Pijte kafu: Energetska pića i alkohol mogu dovesti do dehidratacije. Međutim, jedna šolja turske kafe ili čaja ujutru mogu pomoći da se bolje ispraznite.
  • Smanjite unos masti: Sir, mlečni proizvodi, meso kao i mesne prerađevine mogu pogoršati zatvor.
  • Slušajte svoje telo da biste sami shvatili koja namirnica prija vašim crevima, a koja je teška i loše je varite.
  •  Više se krećite: Lagane vežbe ili šetnja odnosno svako pomeranje tela takođe pomera i creva.

Osnovni i lako primenljivi saveti

1. Zatvor ili tvrda stolica – Jutarnja čaša tople vode

 topla voda zatvor ili tvrda stolica
Poznato je da na Istoku većina stanovništva započinje, a kasnije i nastavlja dan čašom tople vode. Nekada je dobro u vodu staviti đumbir ili limun. Sve u zavisnosti od toga šta vam više prija. Sećate se da su nas u toku najjače pandemije korone savetovali da pijemo toplu vodu i da je ona Kineze izlečila. Činjenica je da prema kineskoj medicini čaša tople vode ima velike zdravstvene prednosti. Ona dodaje toplotu ( yang) telu i poziva ga na jutarnju akciju, poboljšava probavu, ublažava opstipaciju, ublažava nadutost stomaka.

2.Jutarnji pokreti tela

 jutarnji pokreti tela
Prema kineskoj medicini, najpoželjnije je telo pokrenuti ujutru. Dok ste još uvek u krevetu, blagim pokretima izmasirajte stomak u pravcu kazaljke na satu. Preporučuje se da odmah nakon buđenja imate za nijansu ubrzanije pokrete celog tela a posebno ruku i nogu.Na taj način se podstiče i povećava aktivnost digestivnog sistema.

3.Položaj pri pražnjenju – Zatvor ili tvrda stolica

U prošlosti što zbog standarda i načina izgradnje toaleta što zbog koristi koju ovaj položaj donosi na Istoku se smatralo da je poželjno pražnjenje obavljati u čučećem položaju.U ovom položaju se bolje otvaraju karlični mišići i poboljšava protok vitalne energije kroz njih. Ukoliko vam je potrebna snaga tokom pražnjenja poželjno je uraditi blagu masažu spoljašnjeg dela butine( pre i tokom pražnjenja).

4.Masaža laktova

 masaza laktova
Kakve veze imaju masaža laktova i zatvor ili tvrda stolica? Ovo se prema kineskoj medicini, objašnjava time da svih 12 glavnih meridijana na telu deluju na unutrašnje organe i da nekada udaljene tačke imaju i veći efekat na deo tela gde želimo da postignemo rezultat. Tako postoji veza sa tačkom na laktu i redovnom stolicom.

Kada se lakat savije pod pravim uglom na gornjoj strani prevoja nalazi se tačka koja vodi do debelog creva. Osobe koje imaju problem sa pražnjenjem trebalo bi da bar dva puta dnevno masiraju ovu tačku kružnim pokretima. Moguće je da je ovo mesto bolnije i crvenije.