Ženske espadrile su veliki hit ove sezone. Idealne su za toplije prolećne i letnje dane i žene ih prosto obožavaju.

sa trakom
Kada zaboravite da ste u obući, kada osetite da vam je korak toliko lak da biste mogli da stignete za čas na kraj sveta – znači da ste obuli njeno veličanstvo ženske espadrile.One su jednostavne, udobne, nezahtevne, praktične. Idu uz sve odevne kombinacije i što je veoma bitno možete ih lako saviti i smestiti u svoju torbu.

 klasicne zenske espadrile
Ženske espadrile su postale idealna zamena za sandale, baletanke, mokasine. Možete ih kombinovati i nositi od jutra do večeri. Dobar su izbor za šetnje po gradu, za noćni provod, ali i za plažu.Mnoge žene ženske espadrile opisuju kao obuću sa kojom lebdimo i koja nas sama nosi. Magične i neodoljive iz više razloga.

damske zenske espadrile
Prvo, napravljene su od prirodnog materijala. Kanvas, odnosno čvršće platno i kanap su prirodni materijali koji prijaju koži i stopalima.Pa samim tim ako espadrile nisu postavljene dobićete tokom hodanja besplatnu masažu tabana u njima.

Pored toga što ih je zdravo nositi one su i lako prilagodljive zbog svoje tananosti i savitljivosti i pritom nisu skupe pa su dostupne svim ženama. Na njihovoj deklaraciji piše da nisu obuća za kišne dane, međutim ukoliko ih namokrite možete ih oprati, osušiti na suncu i ponovo nositi.

 lezerne zenske espadrile
Kada pomislimo na plažu odmah nam one padaju na pamet jer idu uz morske dezene kao što je prugasti i nekako simbolizuju taj mornarski stil. Jednom rečju sastavni su deo outfita za plažu.

Smatra se da su ženske espadrile nastale u 14 veku kao obuća katalonskih i baskijskih seljaka i zemljoradnika. Zanimljivo je da se taj prvobitni model nosi i dan danas.

 teget pruge
Ženske espadrile su naziv dobile po mediteranskoj travi esparto.Iako se ni platnu ni suvoj travi od kojih su se espadrile pravile ne može pripisati izdržljivost ova vrsta obuće je nošena u Španskom građanskom ratu kao zamena za vojničke čizme. Sa razvojem trgovine espadrile su stigle i na južnoamerički kontinent.

U tradicionalnim espadrilama uživali su i Salvador Dali i Pablo Pikaso. Dali ih je uvek kombinovao uz crvene čarape.

 cvetni print
Revolucionarni korak za dalju popularnost espadrila napravio je čuveni YSL bukvalno ih podigavši na viši nivo, odnosno na ortopedsku petu. Pre toga su ženske espadrile učestvovale i u feminističkom pokretu – na stopalima Simon de Bovoar uz „staru haljinu“ tridesetih godina u Marseju. Dok de Bovoar uz pomoć espadrila propagira oslobođenje žena od društveno nametnutih normi, sa druge strane se čuvena Koko Šanel fotografiše u istoj obući, ali uz čuvene glamurozne bisere.Sloboda je biti to što jesi, a to je po svoj prilici lakše postići u espadrilama.

wedge zenske espadrile

Do 40 – tih godina prošlog veka espadrile, koje su nosile predznaku „revolucionarne“, su se više puta našle i na naslovnim stranicama Voga, a onda su se proširile i na Holivud. Nosila ih je Rita Hejvort u Dami iz Šangaja, Grejs Keli u Uhvati lopova i u Visokom društvu. Žana Moro u filmu Žil i Džim u njima vozi bicikl pa samim tim espadrile postaju, ali ostaju i dan danas simbol romantike.

 zenske espadrile uz teksas
Sen Loranov ženstveniji model je u filmu Sviraj to ponovo, Sem nosila Dajana Kiton.
I ikone našeg doba rado nose espadrile. Dženifer Aniston je nedavno nosila ravniji model u boji cigle.En Hatavej je nosila elegantniju varijantu sa punom petom i u bež boji. Gvinet Paltrou se prošetala u crnim espadrilama.

Od čega se prave ženske espadrile?

 juta
Dok tragaju za novinama savremeni modni dizajneri znaju da se prilično udalje od osnovnog modela espadrila. Pitanje je šta obuća treba da sadrži da bi se mogla nazvati espadrilom? Potraga za odgovorom na ovo pitanje nas vodi u razgledavanju beskrajnih varijacija na temu kada su u pitanju materijali i oblici espadrila. Zaključak je sledeći ili kanvas ili kanap, a najbolje je oba. Grubo i jako platno obezbeđuje izdržljivost jer za espadrile važi da će pre izbledeti na suncu nego što će se pocepati.

Ono što prvo strada na njima jeste kanap ili đon ,mada je i on zaliven gumom. Kanvas je često u prirodnoj boji koju u zavisnosti od nijanse zovemo boja slonovače, vanile, bež i slično.I druge safari boje efektno deluju na grubo platno – maslinasta, terakota, oker, drap. Takođe i osnovne boje poput žute, crvene i teget izgledaju vedro i poletno dok teget čak vuče i na mornarski stil. Pastelne boje su osetljivije na prašinu, ali su manje osetljive na sunce.

 vrste
Dezeni počev od animal printova, preko tufnica, cvetnih printova pa se do kariranih dezena se takođe mogu naći na espadrilama. One se možda malo teže kombinuju sa garderobom od jednobojnih modela.

Osamdesetih je espadrila dobila satensku traku. Spoj grubog kanvasa i finog satena pokazao se kao dobar spoj jer se zadržao do dan danas. U 21 veku pojavljuju se espadrile obmotane čipkom i to baš na Valentino kolekciji.Tako obuća seljaka, zemljoradnika i vojnika dospeva do slavnog crvenog tepiha. Reklo bi se zvezda je rođena.

kao baletanke
Pomenuta satenska traka koja može biti omotana oko članka ili se uzpinjati uz nogu zna da ustupi mesto traci od pamuka, kožnoj pertli ili kanapu.Pojedini modeli Stele Makartni na pamučnoj traci imaju naštampan logo, dok modeli Prada i Kenzo imaju logo aplikaciju na prednjem delu.

 sa dodacima
Od detalja koji se mogu prikačiti na espadrile dominiraju perlice, šljokice i kristali. Model Miu Miu ukrašen je kristalima u obliku cveta. Međutim, ono čime espadrile vekovima osvajaju ljudsko stopalo jesu prirodni materijali od kojih se prave.Samim tim i detalji od prirodnih materijala im najbolje pristaju.To su drvene perlice, rese kanvasa, šljokice, pužići, kao i etno motivi, heklana čipka, vez.Vez na espadrilama od teksas platna pripada boho stilu.

otvorene zenske espadrile
Generalno, sve što je od kanvasa i kanapa a obuva se može se nazvati espadrilom. Modeli mogu imati otvorene prste ili otvorene pete, mogu biti potpuno zatvoreni i sa pertlama kao klasična obuća. Damske varijante espadrila imaju punu potpeticu koja može biti od plute (laganija varijanta) ili od drveta ( teža varijanta). Od elegantnijih detalja javljaju se kožni vrhovi u crnoj, zlatnoj ili srebrnoj boji.

Noviji modeli liče na baletanke. Imaju satensku traku koja se šnira od vrha espadrila pa uz nogu baš kao kod baletanki. To ovom modelu daje izvestan šarm, pogotovo karirani dezen trake. Espadrile od sve obuće najviše podsećaju na baletanke, ali imaju jednu veoma bitnu razliku, a to je da su za razliku od baletanki napravljene od prirodnih materijala kao što su juta, konoplja, pamuk.Zbog toga su ne samo udobne već i zdrave za nošenje.

 crne
Zbog svega gore navedenog mnogi smatraju da se espadrile nose uz ležernije odevne kombinacije, uz safari, hipi ili boho stil. To je obuća za šetnju po prirodi, pored reke ili mora, za izlete, vožnju bicikle.

 uz haljine
Lepo stoji uz duge i široke suknje, uz sve vrste teksas odeće, uz lanene haljine, platnene košulje, pantalone sa široke nogavicama kao i uz marame, šešire, šortceve, kupaće kostime. Idu i uz rančeve, platnene, heklane, tkane i pletene torbe. Od nakita uz njih pristaje bižuterija od prirodnih materijla.

 zenske espadrile uz poslovni stil
Da napomenemo da i muškarci rado nose espadrile i to uglavnom u crnoj ili bež boji. Nekada ih je Don Džonsnon stalno nosio u seriji Poroci Majamija.