Skandi hairline ili skandinavska linija kose je nova tehnika farbanja kose koja je ovih dana veliki hit na društvenim mrežama. Pogledajte o čemu je reč.

 duga kosa
Društveni mediji posebno TikTok i Instagram su poslednjih godina velika inspiracija kada su u pitanju trendi ili popularne frizure. Isto pravilo važi i za boju kose kao i za tehnike nijansiranja. Ovoga leta je jedan trend bukvalno eksplodirao i od njega se ne može pobeći. U pitanju je skandi hairline, tehnika farbanja ili način isticanja i izbeljivanja kose koji joj daje prirodan izgled, ali i hrabar finiš odnosno efektno osvetljavanje kose i lica.

Šta je skandi hairline?

skandi hairline na plavoj
Skandi hairline je tehnika izbeljivanja ili osvetljavanja finih ili takozvanih baby dlačica oko čela i lica. Frizer uz pomoć finog češlja pokupi i najmanje dlačice oko čela, a zatim ih farba za nijansu ili dve svetlije od vaše prirodne ili osnovne boje kose. Ova metoda je brza i jednostavna, a rezultati variraju u zavisnosti od boje kose pojedinca.

Koncentrisanjem svetlijih nijansi na ovaj deo kose odnosno oko linije kose omekšava se koren i predeo oko lica tako da vaša kosa izgleda kao da je prirodno osvetljena suncem pri čemu se osvetljava ne samo kosa već i lice.

skandi hairline
Često se postavlja pitanje zašto je ova trend dobio naziv skandi hairline. Odgovor se krije u činjenici da skandinavski narodi imaju po prirodi svetliji, plavi koren kose koji na suncu dodatno posvetli. Ovaj efekat osvetljenja se može videti i kod nekih drugih naroda koji, posebno tokom leta kada su dani duži, više vremena provode napolju na suncu.

Na kojoj boji kose se može isprobati ovaj trend?

na smedjoj kosi
Ovaj trend je posebno privlačan plavušama koje imaju posvetljene pramenove i koje žele da svoju svetlo plavu boju kose podignu na viši nivo. Međutim, svako može probati skandi hairline tehniku i prilagoditi je svojoj boji kose i svom tenu.

„Ovaj trend je svestran i može se postići i na crvenoj, smeđoj i na tamnijoj kosi“, kažu frizeri. Iako nema isti efekat na svakoj boji kose korišćenjem nekoliko nijansi svetlije od ostatka kose daje laskav i prirodan izgled svim nijansama.

 na plavoj kosi
Na brinetama, svetlija smeđa linija kose i delovi koji uokviruju lice daju vašoj osnovnoj boji potrebnu dubinu i višedimenzionalnost. Na crvenokosama jagoda plava linija kose može izgledati predivno. Dok se ženama sa tamnijom kosom preporučuje farbanje hairline ili linije kose koja uokviruje lice u boji karamele ili čokolade.

skandi hairline
Frizeri preporučuju da ukoliko želite da isprobate skandi hairline na svojoj tamnijoj kosi da najpre napravite osenčeni koren kose ili „ shadow root“ da biste ublažili kontrast između osnovne boje i novih svetlijih nijansi.

Kako dobiti skandi hairline?

 postupak
Definitivno zakažite termin u salonu sa profesionalcem ako želite da postignete ovaj tretman bez napora i da pritom dobijete prirodan izgled vaše boje kose.

Tehnika farbanja skandi hairline podrazumeva da vaš frizer odvaja sekcije ili male delove kose tačno na liniji kose, pritom umesto da koristi folije pažljivo nanosi izbeljivač direktno na pramenove. Ovakva tehnika farbanja omogućava frizerima da se približe liniji kose kako bi stvorili besprekoran, super svetli efekat.

 skandi hairline na svetlo smedjoj
Takođe, frizeri savetuju da ovu tehniku ne isprobavate sami kod kuće jer izbeljivač ili boja se kreću veoma blizu linije kose što može potencijalno da iritira oči ukoliko se loše primeni. Takođe, baby dlačice koje uokviruju lice su izuzetno fine i sklone oštećenju i lomljenju ukoliko se postupak prepusti amateru.

Održavanje kose nakon ovog tretmana

 odrzavanje
Trend skandi hairline izgleda zabavno i svaka žena ga može isprobati tokom ove letnje sezone. Pre nego što se odlučite za ovaj trend trebalo bi da se raspitate kod svog frizera o nekim stvarima.

 skandinavski pramenovi
Pošto se osvetljeni pramenovi nalaze na samoj liniji kose morate biti pažljivi tokom upotrebe toplih alata za stilizovanje tih delova kose. Takođe, kada kosa raste i preraste liniju kose može imati drastičniju ili smeliju nijansu od one na koju ste navikli. To znači da ćete super svetlu liniju kose moći da održavate samo neko vreme. Da biste produžili trajanje skandi hairline frizeri preporučuju da koristite ljubičasti ili plavi šampon da biste izbegli pojavu takozvanih mesinganih tonova na vašoj plavoj nijansi kose, a pogotovo na liniji kose.