Adidas i Puma su medju najpoznatijim brendovima danas. Ali, nekada je postojalo žestoko suparništvo između dva brata osnivača Rudolpha (Rudi) i Adolfa (Adi) Dassler. Oni su 1924. počeli su sa izradom ručno šivene obuce, što se razlikovalo od drugih proizvođača sportske obuće. Samo četiri godine nakon pokretanja kompanije Dassler Brothers Shoe Factory, njihova obuća se našla na stopalima sportista na olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. Njihova slava počela je, u stvari,1936. kada su braća otisla u Berlin. Jesse Owens je tada nosio par njihove obuće i osvojio četiri zlatne medalje.

adidas i puma osnivaci
Sredinom četrdesetih godina, dolazi do sukoba i netrpeljivosti medju braćom, pa Rudi napušta kompaniju i formira sopstveni brend Ruda (od Rudolph Dassler).  Kasnije je ime promenjeno u Puma. Adi je 18. avgusta 1949. osnovao svoju kompaniju Adidas (Adolf Dassler). Nakon podele preduzeća, Adi je razvio poznati logo tree stripes. Tri pruge će voditi brend narednih decenija, pa i danas.

puma protiv adidasa
Kompanije Puma i Adidas su se žestoko takmičile. Obe kompanije su opremale poznate sportiste i timove, ne bi li osvojili tržište. Reprezentacija Nemačke bi jedne godine nosila adidas, a sledese puma obuću. Svetsko prvenstvo 1954. je osvojila Nemačka, a svaki igrač je nosio crne adidas patike. Od tada, Adidas kao brend, postao je jedna od vodećih kompanija sportske obuće u svetu.
Iako postoje modeli koji su predizajnirani i neudobni, ali izuzetno traženi, klasični i jednostavni dizajni patika ipak preovladjuju kao jedni od najpopularnijih, svevremenih modela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име