Od klipse pa sve do keratina pogledajte koje su to najpoznatije vrste ekstenzije za kosu i kako ih treba koristiti. Slede i saveti kako izabrati najbolju vrstu koja odgovara vašem tipu kose.

 nadogradnja kose
Ako se pitate u čemu leži tajna prelepog konjskog repa Ariane Grande ili raskošnih talasa Jennifer Lopez onda znajte da je u pitanju nadogradnja. Ekstenzije za kosu su zaslužne za to da kosa izgleda voluminoznije i duže. Njihova dobra strana jeste što ih mogu koristiti sve žene bez obzira na tip ili dužinu kose. Samo je bitno odabrati pravi stil za vas, jer nadogradnje dolazi u različitim stilovima i oblicima. Kada ih kupujete treba uzeti u obzir njihov vek trajanja, materijal ( da li je od prirodne ili veštačke kose), cenu i način stavljanja.

U čemu je razlika između prirodne i sintetičke ekstenzije za kosu?

 mikroperle ekstenzije za kosu
Prirodna nadogradnja se pravi od ljudske dlake, a sintetička od plastičnih vlakana. Prirodne su popularnije jer su na dodir svilenkaste i glatke. Neprimetne su i bolje se uklapaju uz prirodnu kosu. Njihova cena je samim tim veća od sintetičkih nadogradnji. Sa druge strane, zbog niže cene, sintetička nadogradnja je pristupačnija ženama. Neki sintetički nastavci oponašaju ljudsku kosu, ali su ipak po izgledu mnogo grublji i deblji. Preporučuje se da prilikom njihovog oblikovanja ne koristite alate na toplotu ili neke druge hemikalije jer su sklone oštećenju. Ukratko, ako tražite privremeno i jeftinije rešenje za vaš izgled onda je sintetička nadogradnja pravi izbor za vas.

 tape in ekstenzije za kosu
Kada se odlučite za materijal nadogradnje onda treba u obzir uzeti njihov oblik, dužinu i boju. Sledeći saveti vam mogu biti od koristi kada birate vrstu nadogradnje za kosu. Izdvojili smo za vas 6 najpopularnijih vrsta.

1.Na klipse

 klipse
Klipse su kopče koje se kače kao klip – klap šnalice. Što znači da se veoma lako stavljaju i skidaju na prirodnoj kosi. Smatraju se najlakšom, najbržom i najsigurnijom nadogradnjom. Ako želite da privremeno promenite izgled vaše frizure onda su klipse pravi izbor za vas. One za nekoliko minuta mogu da promene vaš izgled i da pritom ne oštete vašu kosu.

 ekstenzije za kosu sa klipsama

Oko njih nemate nikakvih obaveza jer traže minimalno održavanje. Možete ih sami staviti kod kuće, nije vam potrebna profesionalna usluga. Čvrste su i stabilne i skidaju se po potrebi. Lako se peru i stilizuju. Ovu nadogradnju mnogi smatraju i „doživotnom“, ali je potrebno da se dobro čuva i održava da bi dugo trajala.

2.Tape in nadogradnja

 tape in
Ovo je ustvari nadogradnja umetkom za kosu na traci. Ovu vrstu nadogradnje bi trebalo da stavlja frizer jer mora da je poravnja sa korenom kose i da ih zakači uz topli alat koji zagreva lepak. Tape in se radi po principu „sendviča“ što znači da se tanak pramen kose nalazi između dve nadogradnje i zatim se svi zajedno zalepe u korenu. Radi se o jednoj vrsti polutrajne ekstenzije za čije stavljanje je potrebno oko 40 minuta. Da biste je najbolje negovali izbegavajte proizvode na bazi sulfata i ulja da se lepak ne bi olabavio ili umeci osušili. Nadogradnja traje od 8 do 12 nedelja, a skidanje bi takođe trebalo da obavi frizer da ne bi došlo do oštećenja kose. Preporučuje se ženama sa tankom kosom da bi ista izgledala bujnije i voluminoznije.

3.Nadogradnja kose šivenjem ( Sew-ins)

 sivenje
Ova nadogradnja je veoma popularna pogotovo kod žena koje imaju gustu kosu.Prvo se vaša prirodna kosa uplete u pletenice, a zatim se nadogradnja uplete u te pletenice uz pomoć igle i konca. Nameštanje traje oko dva ili više sata u zavisnosti od broja sekcija. Nadogradnja je veoma čvrsto stavljena tako da ne može ispasti, ali se zato može na korenu kose osetiti težina i nelagodnost. Zbog toga se ova vrsta ne preporučuje za svetlu i tanku kosu. Traje od 8 do 10 nedelja, a za negu je najbolje koristiti hidratantne proizvode poput dubokog regeneratora i maski na bazi proteina.

4.Mikroperle ekstenzije za kosu

 mikroperle
Ova nadogradnja se nanosi tako što se sitni pramenovi kose kače na vašu prirodnu kosu uz pomoć male silikonske perle. Silikonske perle se nanose i kače na kosu uz pomoć klešti. Nema toplote ni lepka, a postavljaju se u periodu od 2 do 4 sata. Ako se nadogradnja ne namesti kako treba može i da ispadne. Perle su obično usklađene sa bojom vaše kose tako da se praktično ne vide. Mikroperle nadogradnja traje oko 4 meseca. Ako se pravilno ne uklone mogu da iščupaju prirodnu kosu.Da bi vam ova nadogradnja što duže trajala veoma je nežno stilizujte, češljajte i perite.

5.Fusion ekstenzije za kosu

 fusion ekstenzije za kosu
Svaki pramen nadogradnje ima na korenu keratinske granule koje se lepe na pramen prirodne kose uz pomoć vrućih klešti koje tope lepak kako bi se pramen stopio sa nadogradnjom. Postupak nadogradnje traje od 2 do 4 sata. Međutim, ove ekstenzije nisu za svakog jer se kod njihovog postavljanja koriste brojne hemikalije koje mogu kod nekih ljudi da izazovu gubitak kose, njeno lomljenje pa čak i iritaciju vlasišta. To je takođe super skup proces jer ćete morati na svaka dva do tri meseca da idete kod frizera kada nova kosa izraste. Međutim, ako želite čvrstu nadogradnju i imate finu kosu onda je ova vrsta dobar izbor za vas.

6.Umetak za rep

 umetak za rep
Umesto nadogradnje uvek možete izabrati perike ili umetke u vidu punđe, repa ili gumice za kosu koje se samo stave preko vaše prirodne kose. Kao krajnji rezultat dobijate puniju i dužu kosu. Umetak za rep se jednostavno koristi. Najpre je potrebno prirodnu kosu vezati u rep, a zatim se preko stavi umetak koji se zakači specijalnim češljićem. Na kraju preko repa vežite tekstilnu traku, a preko nje možete obmotati i pramen kose da bi sve delovalo mnogo prirodnije. Dužina trajanja umetka za rep zavisi od toga da li je od prirodnog ili veštačkog vlakna i kako ga čuvate.