Da li su vam zapušene pore i muči Vas problem kako otvoriti pore na licu kod kuće? Dermatolozi imaju rešenje za ovaj problem. Pore su sitni otvori na koži koji imaju zadatak da eliminišu višak ulja i znoj koji su posledica normalnih telesnih procesa. Zato su pore bitne za negu kože jer su zadužene za čišćenje lica i brigu o njegovom zdravlju.

Zašto se javljaju zapušene pore

Kada se mrtve ćelije kože zarobe u porama onda ulje i znoj ne mogu da prolaze kroz njih čime se otežava funkcionisanje kože lica koja ne može normalno da diše i kao posledica toga javljaju se bubuljice, mitiseri i akne. Zato je bitno znati kako otvoriti pore na licu kod kuće. Genetika dosta utiče na veličinu pora, kada je koža tamnija i masnija onda su pore vidljivije odnosno proširene. Takođe i sredina ima uticaja odnosno zagađen vazduh, preterana upotreba šminke i neadekvatno čišćenje lica od šminke, stalno dodirivanje lica rukama i tako dalje.

Zbog zapušenih pora javljaju se bubuljice, mitiseri i akne na licu. To utiče na opadanje samopouzdanja. Pritom lice se češće pipa nego obično jer se uklanjaju bubuljice i to može da dovede samo do pojave još većih problema na koži lica. Zato je bitno spovesti odgovarajuče tretmane za proširene pore i time, ne samo smanjiti pore, već kožu na licu učiniti čistom, zdravom i bez mrlja.

kako otvoriti pore na licu kod kuće- istiskivanje bubuljica

Kako otvoriti pore na licu kod kuće i  očistiti zapušene pore

Na tržištu postoji veliki broj preparata za očepljivanje pora. Međutim morate znati tip lica da biste nabavili adekvatan preparat. Zato postoje i prirodni načini uklanjanja nečistoća iz pora koji odgovaraju svim tipovima lica. To su pre svih maska od gline i maska od aktivnog uglja.
Prema poslednjim istraživanjima dokazano je da maske od gline i aktivnog uglja izvlače prljavštinu, sebum, bakterije i ulja iz pora. Maske se koriste jednom nedeljno da bi se postepeno uklanjale prljavština i mrtve ćelije kože i samim tim smanjivale pore na licu i naročito nosu.

Dermatolozi savetuju i upotrebu salicilne kiseline koja deluje kao „pištolj“ na začepljene pore. Prolazi direktno kroz sebum( skupina mrtve kože lica i bakterija) razgrađuje ga i uklanja. Sredstvo za čišćenje pora na bazi salicilne kiseline bi trebalo malo duže držati pre ispiranja da bi se postigli najbolji rezultati.

Ekstraktor, istiskivač mitisera, komedona i bubuljica, takođe može biti koristan. Dermatolozi preporučuju upotrebu ovog alata umesto da golim rukama istiskujete pore. Omogućava siguran i efikasan način uklanjanja prljavštine sa kože lica. Veoma je bitno da ga nakon svake upotrebe detaljno očistite alkoholom jer se na njemu zadržava prljavština koja se može opet upotrebom preneti na lice.