Jane Austen je jedna od najpoznatijih engleskih književnica. Ona je svoja dela u svoje vreme objavljivala anonimno.

Međutim, danas su skori svi njeni romani dobro poznati uglavnom ženskoj publici širom sveta zahvaljujući pre svega njihovoj filmskoj i serijskoj adaptaciji.

1.    Pride and Prejudice
Prema mnogim istraživanjima najbolja ekranizacija romana Gordost I Predrasude je BBC serija sa neodoljivim Colin Firth kao Fitzwilliam Darcy I Jennifer Ehle kao Elizabeth Bennet.

2.    Sense and Sensibility
Prema kritičarima Razum I Osećajnost je jedan od najslabijih romana Jane Austen. Međutim, Britanci su od njega napravili predivnu mini seriju u kojoj glavne uloge tumače danas neki od najpopularnijih glumaca kao što su Emma Thompson, Kate Winslet I Hugh Grant.

3.    Emma
Postoji više ekranizacija romana Ema. Međutim, dame su u jednoj anketi glasale između Gwyneth Paltrow I Kate Beckinsale kao Eme I Kate je pobedila jer je najbolje dočarala ulogu Eme.

4.    Persuasion
Postoje dve interesantne ekranizacije ovog romana jedna je u vidu filma, a druga kao mini serija. Prema glasovima dama najbolje su ljubavnu priču dočarali inače ne tako poznati glumci Ciaran Hinds I Amanda Root kao Wentworth I Anne.

5.    Mansfield Park
Fanny Price voli da pridikuje I morališe tako da ne spada u omiljene junakinje Jane Austen. Takođe ne postoji ni jedinstveno mišljenje koja je glumica najbolje dočarala samu Fanny. Međutim, najbliža originalnoj priči je verzija iz 2007 godine sa Billie Piper u glavnoj ulozi.

6.    Northanger Abbey
Najbolja ekranizacija ovog romana je ona za koju je scenario radio Andre Davies I u kojoj glavnu ulogu naivne Catherine Morland tumači Felicity Jones.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име