Od retro talasa do prelepih bob frizura pogledajte najlepše frizure 1920 – tih koje su popularne i u 2021 godini.galerija frizure 1920 tih

Ljubitelji mode i lepote dobro znaju da se savremeni trendovi u velikoj meri oslanjaju na ono što se nekada nosilo. To se odnosi i na  najlepše frizure 1920 – tih koje su i posle 100 godina i dalje aktuelne. Posebno su popularne kratke varijante bob i piksi frizura kao i retro talasi u kosi koji su poznati pod nazivom „finger“ talasi. Mnogi od ovih stilova su modernizovani i prilagođeni najnovijim trendovima, ali su ipak zadržali svoju autentičnost kroz stav tadašnjih žena da budu, ali i izgledaju slobodnije i nezavisnije u društvu.

1.Zalizana kosa

Verovali ili ne, „wet look“ je bio popularan i pre 100 godina. Posebno su interesante zalizane kovrdže koje izgledaju kao da su bukvalno zalepljene za lice. Ove zalizane kovrdže ili talasi dolaze do izražaja na kratkim bob i piksi stilovima mada ih možete nositi i na dugoj prirodno kovrdžavoj kosi. Cara Delivigne kao i mnoge druge poznate ličnosti su isprobale ovakve frizure i moramo priznati da izgledaju veoma futuristički kao da ne dolaze iz prošlosti.

Danas se za oblikovanje ovih talasa koristi gel u kombinaciji sa malo sjaja da bi izgledale upadljivije i glamuroznije. Pitanje je kako su žene nekada oblikovale kosu jer znamo da je prvi fen bio izuzetno težak, a i sa njim je moralo pažljivo da se rukuje s’obzirom da nije smeo da dođe u dodir sa vlažnom kosom jer je odmah mogao da izazove strujni udar.

2.Retro bob

Ono što je karakteristično za period pre 100 godina jeste nastanak bob frizura. Naime, to je tada bilo čudno i neprihvatljivo jer je duga kosa bila simbol ženstvenosti. Ako se devojka ošiša veoma kratko ličiće na dečaka,a to je za porodicu predstavljalo skandal. Mnogi časopisi su se uključili u ovu tematiku postavljajući tipično pitanje u stilu Šekspira „To Bob or Not to Bob“. Međutim, žene su bile istrajne i osećale su se slobodnije kada skrate kosu, kao da su skinule okove. Retro bob ima dužinu do vilične kosti i prepoznatljive retro ili finger talase.

Prva žena koja se odlučila da isproba bob je bila plesačica Irene Castle 1915 godine. Ubrzo su počele da je slede i druge poznate žene pre svega glumice i pevačice. Ostale devojke su uvijale kosu u uvojke ili su plele pletenice koje se zakače pri vrhu glave čime kosa deluje kraće. Često su uz to nosile maramu ili kapu. Međutim, veoma brzo su se okuražile i odlučile da se ošišaju tako da je duga kosa izašla iz mode, a kratka kosa stupila na modnu scenu. Naravno ukrasne lokne ili talasi su  zadržale.

3.Frizure 1920 – tih – Lažni bob

Iz ovog perioda dolaze veoma interesantne frizure, ali se u stvari sve kreću oko različitih varijanti boba. Za one žene koje nisu želele skroz dečački stil postojale su opcije boba sa volumenom, koji izgleda veoma glamurozno i ženstveno. Obično se radilo o dužem bobu ili lob stilu koji se uvijao na krajevima čime se opet stiče utisak da je kosa mnogo kraća nego što zaista jeste. Ako je kosa prirodno kovrdžava i gusta ona se dodatno natapira i tako nastaje onaj čiveni bob sa krilima.

4.Finger talasi

Pored boba ovaj period pre sto godina su obeležili i finger talasi. Uglavnom su bili prisutni po celoj dužini kose, mada se danas nose na različite načine. Kod kratkih piksi stilova većinom se nalaze u predelu šiški ili sa strane. Kod boba su prisutni celom dužinom. Ovi retro talasi su zaista upadljivi i celokupnoj frizuri daju poseban šmek i dramatičniji izgled.

Imajte na umu da pre 100 godina nisu postojali ženski frizeri već samo muški takozvani berberi ili brice. Žene su same kod kuće morale da se šišaju i prave talase, ali su veoma često zvale i berbere. Berberi su tu videli unosan posao tako da se krajem 20 – tih otvorio prvi frizerski salon i za žene. Berberi su pratili filmove i vrlo brzo su se prilagodili najnovijim potrebama žena da održavaju njihove kratke bob frizure i da im ublikuju finger lokne.

5.Frizure 1920 – tih u Gatsby stilu

Tokom doba džeza i Gatsby – ja sve što su žene nosile je bilo rastresitije i kraće uključujući i kosu. Sa valjkastim papilotnama su pravile lokne koje su trajale i po više dana. Počele su da se kreću po zabavama i proslavama. Nosile su haljine sa resama koje su poprimale njihov ritam i tokom kretanja i tokom plesa. Često su stavljale i rajf u kosi koji je imao zanimljive dodatke u vidu perja. Tada se prvi put pojavio i asimetrični bob. Inače frizure u Gatsby stilu su idealan izbor za buduće mlade.

6.Bob sa baby šiškama

Još jedna bob varijanta koja je bila hit pre 100 godina, a i danas je u modi jeste bob sa baby šiškama. Bob je veoma kratak i ravan do jagodične kosti, a i šiške su kratke tako da sve odiše nekim futurističkim duhom. I ovo je bila veoma prisutna frizura na zabavama tih davnih dana. Inače ovakvu frizuru, ali sa malo dužim šiškama je prvi put ponela američka filmska glumica i plesačica Louise Brooks. Brooks je upravo zbog ovog boba kvadratnog oblika upamćena kao devojka sa crnim šlemom.

7.Frizure 1920 – tih  – Vintage updo

Za one žene koje se nisu talo lako odrekle duge kose, a želele su da budu u trendu postojala je opcija u vidu punđi ili takozvani updo. Nije bilo potrebno kovrdžati celu kosu već samo šiške i pramenove koji se vide ili uokviruju lice. Često se stavljao i rajf sa perjem koje obično dolazi sa strane oko uha. Ovo je veoma originalna frizura koju možete nositi u svim svečanim prilikama.

8.Šnale

Devojke su nekada koristile šnale da bi zakačile ili fiksirale kovrdže. Danas su ovakvi stilovi ponovo aktuelni, ali je na sreću veći izbor kako šnala tako i mogućnosti pravljenja lokni. Obično se lokne nalaze u predelu šiški ili sa strane na mestu gde dolaze do izražaja. Možete ih zakačiti običnim ukosnicama ili nekim glamuroznijim šnalama koje su danas takođe u trendu.

Kao što vidite najlepše frizure 1920 – tih su veoma raznovrsne tako da ćete sigurno pronaći neku koja odgovara vašem stilu i koju ćete poželeti da ponesete ove sezone.