Pogledajte koje navike nas razotkrivaju, šta o tome kažu eksperti odnosno pre svih poznati psiholog Joseph Messinger u svojoj knjizi „ Razotkrivanje naših manija“.

 navike nas razotkrivaju
Mnoga naučna istraživanja, a pre svih psihološka su nam omogućila da na osnovu pokreta tela, crte lica, načina spavanja, izborom obuće, načinom hodanja i slično razotkrivamo nečiji karakter. Poznati psiholog Joseph Messinger se bavio pitanjima vezanim za čoveka kako bi sagledao njegove postupke sa svih strana. U svojoj gore pomenutoj knjizi se bavio navikama čoveka. Naše navike nas razotkrivaju odnosno ogole, a da toga nismo ni svesni. Jer navike su nesvesne radnje koje stalno ponavljamo i njih nikada ne zaboravljamo. Iza svih tih radnji se krije ili određena namera ili neka naša osobina. Ove navike nas razotkrivaju, a pogledajte i kako.

1.Navike nas razotkrivaju – Stalno kasnite

 stalno kasnite
Pojavljujete se na mestu susreta bar 20 minuta kasnije nego što je trebalo. Loša vest je da to ne radite zato što ste uvek prezauzeti već ne poštujete nečije vreme jer vam zapravo nije ni stalo kako do tog sastanka tako ni do te osobe.

2.Pričate sami sa sobom

To što zateknete sebe kako nešto naglas „trabunjate“ i ponavljate kad god imate priliku, pokazuje da imate potrebu da čujete svoj glas, kako bi vam se povratio osećaj sigurnosti. Pričati sam sa sobom se može posmatrati kao jedna vrsta dijaloga u kome vi težite da bolje upoznate svoje „ja“. A njega čine duhovno – ono u šta verujete, psihičko – ono što mislite i dinamičko – ono kako delujete. Vera, inteligencija i akcija su tri bitna činioca našeg života – kaže Messinger.

3.Navike nas razotkrivaju – Grickate nokte

 navike nas razotkrivaju grickate nokte
To što su vam nokti jedva vidljivi jer ih stalno grickate i ne dozvoljavate im da porastu znači da ste pritajeno agresivni. U vama je mnogo nagomilanih frustracija, one se talože godinama i zbog njih stradaju vaši nokti. Messinger kaže da ova navika odražava nedostatak samopoštovanja.

4.Stalno odlažete obaveze

Navike nas razotkrivaju, ako ste od onih koji stalno odlažu obaveze ili važne stvari prebacuju za naredni dan ili iduću nedelju, to bi moglo da znači da ste preterani perfekcionista. Ali baš to znači da vam nedostaje samopouzdanje ili imate strah od neuspeha. Često se dešava da ljudi nešto ne urade ili ne napreduju jer uvek imaju izgovor da čekaju pravi momenat koji nikada neće doći.

5.Sve mora da bude „ pod konac“

 sve cisto
Ako ste od onih koji stalno čiste i peru iako je sve čisto, nervirate se kada jedna stvarčica nije na svom mestu, kuća vam izgleda kao apoteka, ali ste vi u panici da li je pod prljav. To bi značilo da imate opsesivnu potrebu da sve držite pod kontrolom. Psiholog smatra da takve osobe veruju da im je život mirniji i bezbrižniji ako je sve u savršenom redu.

6.Crtate dok razgovarate

Navike nas razotkrivaju, ako nijedan naš dijalog bilo preko telefona ili uživo ne može da prođe bez crtanja na papiru koji nesvesno radimo, onda se ovakva kompulsivna manija ili potreba za crtanjem bilo čega tretira kao naše unutrašnje nezadovoljstvo. Moguće je da smatrate da niste na radnom mestu koje zaslužujete ili da vaš život nije onakav o kakvom ste maštali – upozorava Messinger.

Ako imate potrebu za tim dok s nekim razgovarate preko telefona znači da vas ta osoba stresira i krade vam energiju.

7.Knjigu čitate od kraja

 knjiga
Ova navika podrazumeva da kada uzmete neku knjigu, prvo okrenete poslednju stranicu i pročitate kraj pa se tek onda vratite na početak knjige. To otkriva da imate potrebu da sve stvari i situacije držite pod kontrolom ili kako smatra autor knjige, otkriva vaš strah od smrti.

8.Navike nas razotkrivaju – Gubite ključeve

 gubite kljuceve
Svaki dan po džepovima tražite ključeve od auta ili stana. Na to su već svi navikli, ali nemojte i vi, jer psiholog kaže da ta navika otkriva da ste nezadovoljni svojim životom. Ukoliko su u pitanju ključevi od kuće, znači da vam se ne ide tamo, a ako su od firme ne prija vam posao.

9.Dosoljavate jelo pre nego što probate

 dosoljavate jelo
Niste još ni probali supu, a već ste je dodatno posolili. Ili ne znate koliko je kafa slatka, ali ste ipak sipali šećer. Messinger kaže da je šećer povezan sa ženstvenošću i željom da se bude voljen. So se sa druge strane dovodi u vezu sa vašom željom da dokažete da ste vi taj koji soli sopstveni život i upravlja sobom kao i drugima.