Kada pomislimo na razlike između muškaraca i žena obično mislimo da je sve poznato jer se vidi na prvi pogled. Žena je slabiji pol, a muškarac jači pol. Žene su osetljivije, a muškarci ne pokazuju toliko svoje emocije. Žene rađaju, a muškarci ne… A, da li je sve baš tako kako nam se čini na prvi pogled?

razlike izmedju muskaraca i zena
Prema naučnim istraživanjima razlike između muškaraca i žena su vidne i nisu tako jednostavne, odnosno imaju veoma iznenađujuća objašnjenja. U nastavku slede razlike između muškaraca i žena kao i njihova naučna objašnjenja.

1.Dužina prstiju na rukama

 duzina prstiju
Hajde da sprovedemo jedan kratak eksperiment. Stavite svoju i ruku svog partnera na ravnu površinu i posmatrajte dužinu prstiju. Videćete da kažiprst i prstenjak nisu iste dužine. Generalno, kod žena kažiprst je duži, dok je kod muškaraca prstenjak duži. Kako se ovo objašnjava?

Prema naučnim istraživanjima dužina ovih prstiju zavisi od nivoa muških i ženskih hormona koji utiču na fetus u materici. Dakle, razlog zašto je kod muškaraca prstenjak duži od kažiprsta je testosteron.

2.Koža na petama

 koza na petama
Prema naučnim istraživanjima koža kod žena u predelu dekoltea i na rukama je hidriranija nego kod muškaraca i samim tim mekša. Međutim, koža na petama je suvlja nego kod muškaraca. Pa tako u istim uslovima, recimo zimi, pete će muškarcima biti glađe.

3.Razlike između muškaraca i žena – Grudi

razlike izmrdju muskaraca i zena grudi
Možda mislite: Zašto bi muškarcu bile potrebne bradavice? Zvuči pomalo uvrnuto, ali svaka osoba je u početku bila ženskog pola. Naime, kada embrion počinje da se razvija u materici, muški Y hromozom ne počinje odmah da radi.

Tokom prvih 5 – 6 nedelja razvoj embriona se dešava samo pod uticajem X hromozoma, tako da bradavice imaju dovoljno vremena da se formiraju. Ako je embrion muški, Y hromozom se nakon ovog vremenskog perioda uključuje i formira se dečak.
Muškarci čak mogu da „ proizvode“ mleko. Laktacija se formira pod posebnim uslovima, na primer može se pojaviti tokom lečenja hormonom prolaktinom.

4.Čula

razlike izmedju muskaraca i zena cula
Žene bolje vide i raspoznaju boje dok su muškarci dobri u praćenju objekata koji se brzo kreću. Ovo je verovatno povezano sa našom prošlošću lovaca – sakupljača. Naime, muškarci su imalu ulogu lovaca, a žene su bili sakupljači u prirodi.

Na primer, narandža može izgledati crvenije muškarcu nego ženi. Trava je ženama zelenija, dok muškarci zelene stvari vide kao žućkastije.

5.Dobijanje mišićne mase

 misicna masa
Mnoge žene ako žele da imaju zategnute mišiće moraju često i redovno da idu u teretanu. Sa druge strane muškarcima nije potrebno toliko mnogo vežbanja jer im se mišići brže zategnu. I za ovu razliku je zaslužan testosteron. Žene takođe, proizvode testosteron, ali u mnogo manjim količinama. Dakle, muškarci lakše i brže dobijaju mišićnu masu.

6.Razlike između muškaraca i žena – Gubitak kose

razlike izmedju muskaraca i zena celavost
Razlike između muškaraca i žena nastavljamo sa gubitkom kose. Ćelavost posle pedesete godine je tipična pojava za skoro polovinu muškaraca kao i za četvrtinu žena. Razlog je široko rasprostranjena nasledna bolest, androgena alopecija, koja se još naziva i „ ćelavost muškog tipa“. Zbog ovog stanja folikuli dlake se smanjuju, a kosa postaje ređa i kraća i na kraju nestaje.

Smanjenje folikula može biti izazvano osetljivošću na dihidrotestosteron kao nusproizvod testosterona. To znači da što više hormona za izgradnju mišića čovek ima, veća je verovatnoća da će postati ćelav.

7.Adamova jabučica

 adamova jabucica
Adamovu jabučicu imaju i muškarci i žene, ali je ona izraženija kod muškaraca. Zašto? Adamova jabučica je hrskavica koja štiti naše glasne žice. Formira se tokom puberteta. Pošto odrasli muškarci imaju veće glasne žice njihova Adamova jabučica je istaknutija.
Inače, što je Adamova jabučica veća to je i glas dublji. Postoji teorija da je našim precima bio potreban tihi glas da bi oterali predatore.

8.Veličina mozga

velicina mozga
Muški mozak je veći od ženskog. Međutim, to ne znači da su muškarci intelektualno superiorniji od žena. Takođe, neki delovi mozga kod oba pola su različite veličine i različito funkcionišu. Na primer, hipokampus koji je uključen u učenje i stvaranje uspomena je veći kod žena. A amigdala, koja je povezana sa doživljajem emocija i pamćenjem istih je veća kod muškaraca.

Naučnici su sproveli test. Ispitanicima su pokazali video snimak kako bi mogli da se prisete nekih ličnih iskustava. Ispostavilo se da je kod muškaraca aktivnost primećena samo u desnoj amigdali, a kod žena samo u levoj.

9.Razlike između muškaraca i žena – Brada

razlike izmedju muskaraca i zena brada
Na prvi pogled reklo bi se da brada nema nikakvih prednosti. Pa zašto onda raste? Postoji teorija da linija vilice zahvaljujući bradi izgleda masivnije odnosno snažnije i muževnije. Možda su naši ženski preci za partnere birali muškarce sa gustom bradom verujući da će sa njima roditi zdravo potomstvo.