Istorija kao nauka o prošlosti nas uči mnogim korisnim stvarima. Međutim ljudima su najinteresantniji pikantni detalji o ljubavnim parovima tokom istorije. Zaboravite izmišljene ljubavi poput Romea i Julije, Lanselota i Đinevre, Renza i Lucije i preko istorije se upoznajte sa stvarnim i veličanstvenim ljubavnim romansama.

1.    Antonio i Kleopatra

Antonio i Kleopatra
Istinita i intrigantna ljubavna priča između Antonija i Kleopatre je inspirisala  mnoge reditelje da snimaju filmove o ovoj prelepoj egipatskoj kraljici  i njenim velikim ljubavima Cezaru i Marku Antoniju. Rastrzani između politike Rima i Egipta Marko Antonijo i Kleopatra su bili sami protiv svih. Desila im se ljubav na prvi pogled i  strast koju  nisu mogli da kontrolišu. Njihova ljubav se tragično završila tako što je Antonijo tokom bitke dobio lažnu vest o Kleopatrinoj smrti i poginuo je u borbi, a Kleopatra je saznavši to okončala svoj život jednim ujedom kobre.

2.    Abelar i Eloiza

Abelar i Eloiza
Ljubavna pisma između ovog monaha i kaluđerice su danas legendarni i pravi dokaz ljubavi. Oko 1100 godine Pjer Abelar je otišao da studira logiku u religioznoj školi Notrdam u Parizu. Pošto je stekao reputaciju izvanrednog filozofa jedan biskup ga je unajmio da podučava njegovu nećaku Eloizu. Kao plod njihove ljubavi rodio se sin, a zatim su se tajno venčali. To se nije dopalo Eloizinom zaštitniku pa je najmio ljude koji su kastrirali Abelara. Nakon ovog sramnog čina Abelar se povukao u manastir, a Eloiza se zamonašila. O njihovoj velikoj ljubavi danas svedoče ljubavna pisma koji su jedno drugom pisali.

3.    Dante i Beatriče

Dante i Beatriče
Jedna od najpoznatijih muza svih vremena je Beatriče. Ona je inspirisala italijanskog pesnika Dantea da napiše svoje slavno delo „Božanstvena komedija“. Sreli su se kao deca i Dante se u nju zaljubio na prvi pogled. To je bila prava platonska ljubav jer su se njih dvoje samo dva puta sreli u životu i nikada nisu bili zajedno. Beatriče se udala za bankara i umrla rano u 24 godini života. Dante je nikad nije zaboravio iako se oženio sa drugom i
dobio decu. Beatriče je bila njegova prva i jedina ljubav tako da je on njoj
posvetio kolekciju pesama pod nazivom Vita Nova.

4.    Šah Džahan i Mumtaz Mahal

Šah Džahan i Mumtaz Mahal
Poznati vladar mogulskog carstva se oženio tinejdžerkom Mumtaz Mahal. Ona je njemu bila treća žena, ali je najviše voleo. Rodila mu je 14-storo dece i umrla je 1631 godine. Pred smrt ga je zamolila da izgradi mauzolej najlepši na svetu. Gradnja je počela 1632 i u njoj je učestvovalo 20000 radnika i 1000 slonova. Gradnja je trajala 20 godina i kao rezultat je nastala prelepa građevina od belog mermera poznata kao Tadž Mahal. Šah Džahan za života nije uspeo da uredi mauzolej onako kako je planirao jer ga je njegov sin porazio i na kraju je sahranjen pored svoje voljene žene u Tadž Mahalu.

5.    Napoleon i Džozefin

 Napoleon i Džozefin
Džozefina je bila starija, uglednija i bogata žena tako da je sa Napoleonom sklopila brak iz interesa. Međutim vremenom su se zaljubili jedno u drugo. Iako je tokom braka bilo dosta preljuba njih dvoje su se mnogo voleli i poštovali. Nažalost Džozefina nije mogla Napoleonu da podari naslednika tako da je on napustio, a ona ubrzo nakon toga umrla. Napoleon je nikada nije zaboravio i do kraja svog života je čuvao ljubičice iz njenog vrta.

6.    Kraljica Viktorija i Princ Albert

Kraljica Viktorija i Princ Albert
Viktorija je stupila na presto Engleske 1837 godine nakon smrti ujaka Kralja Vilijama IV. Godine 1840 se udala za svog prvog rođaka princa Alberta fon Saksen-Koburg i Gota. On u  početku nije bio popularan u kraljevskim krugovima zbog svog nemačkog porekla. Međutim ubrzo su počeli da mu se dive zbog poštenja, savesnosti i odanosti kraljici. Viktorija je mnogo volela svog muža sa kojim je imala devetoro dece. Oslanjala se na njegove savete po pitanju države, a naročito diplomatije. Kada je Albert umro 1861 godine Viktorija je bila skrhana i tri godine se nije pojavljivala u javnosti. Nikada nije prestala da žali svog voljenog princa.

7.    Robert i Elizabet Brauning

Robert i Elizabet Brauning
Elizabet Baret je bila iz ugledne i bogate porodice i već se proslavila kao pesnikinja pre nego što je upoznala  svog kolegu pesnika Roberta Brouninga. Živela je kao samotnjak kod dominantnog oca. Robert je bio poštovalac njenog rada i uz pomoć prijatelja se sastao sa njom 1845 godine. Njihovu ljubav otac nije odobravao tako da su se venčali i pobegli u Italiju. O njihovoj ljubavi svedoči delo „Sonete s Portugalskog“.

8.    Pjer i Marija Kiri

Pjer i Marija Kiri
Ovo je priča o ljubavnicima iz oblasti nauke. Kao žena Marija nije mogla da nastavi studije u Poljskoj tako da je 1891 godine otputovala u Pariz na Sorbonu. Bila je marljiv i vredan učenik i svo svoje slobodno vreme je provodila u biblioteci ili u laboratoriji. Direktor laboratorije Pjer Kiri je primetio i nakon čestih udvaranja oni su se venčali  1895 godine. Prvo su 1898 godine otkrili polonijum i radijum, a za otkrivanje radioaktivnosti su osvojili Nobelovu nagradu iz fizike 1903 godine. Nakon smrti muža Marija je nastavila sa naučnim radom tako da je postala prva žena predavač na Sorboni i prva dama koja je po drugi put osvojila Nobelovu nagradu iz hemije 1911. Nastavila je da eksperimentiše i predaje sve do svoje smrti od leukemije 1934 godine.

9.    Kralj Edvard VIII i Volis Simson

Kralj Edvard VIII i Volis Simson
Kralj Edvard je poznat po tome što je uradio nešto što nije tolerisano u kraljevstvu. Zaljubio se u amerikanku koja je pri tom već jednom bila u braku. Da bi se oženio njom morao je da se odrekne Britanskog prestola i on je to učinio. Za državu je to bio skandal, ali za njega čin ljubavi.

10.     Par koji se za ruke držao 1500 godina

 Par koji se za ruke držao 1500 godina
U Italiji su pronađeni skeletni ostaci iz rimskog perioda koji se smatraju najromantičnijim otkrićem. Radi se o bezimenom paru koji su zajedno sahranjeni oko 5 ili 6 veka, imali su prstenje od bronze i držali su se za ruke 1500 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име